Bronnen:

 

Internationaal Kookboek KM

Ab, van koken met Ab

Okkie Fürrer

Jan Rijks

 

Vertalingen....

bij de KM wordt veel gebruik gemaakt van woorden uit o.a. het Maleis, Indonesisch, Surinaams en Antilliaans, hier vind je een lijst met de Nederlandse vertaling.

 

Recepten van de Koninklijke Marine

Selamat Makan!

Nasi ála Koninklijke Marine

Babi Panggang

Gebakken Marinier

Erwtensoep met drijfijs

Babi Panggang Saus

 

 

Atjar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar boven

Nasi

Benodigdheden: How to:

500 gram rijst
200 gram varkens of kippenvlees

Margarine of slaolie

3 eieren
150 gram gerookt spek
150 gram magere ham
1 prei
2 grote uien

Knoflook

Maggi-Aroma uit een flesje geen blokje!


En naar smaak:

lombok of sambal oelek (conimex)

trassie bakar (zonder olie gebakken pepers)

zout / peper

Komkommer

Tomaten

Augurkjes
Kroepoek

 

evt. extra: 50 gram garnalen

Kook de rijst gaar en droog.

Bak de eieren als een omelet.

Het vlees, het rookspek, de ham en prei en de omelet snijdt u in reepjes van ongeveer 1,5 cm. Was de prei goed en snij ringetjes.
Snipper de uien
Neem 4 teentjes en hak deze fijn.
Verhit de olie of margarine

Bak het vlees krokant en schep het uit de olie.
(het verdient aanbeveling het vlees eerst een beetje met peper en zout te bestrooien voor de hartige smaak)
Bak nu de in reepjes gesneden gerookt spek krokant en deponeer dit naast het gebakken vlees.
Bak de gesneden uien in dezelfde olie en laat deze na het uitscheppen uitlekken.
Verwijder nu een groot deel van de in de braadpan aanwezige olie maar laat één á twee eetlepels olie achter in de pan.
Nu bakt U de knoflook, die U reeds in fijne stukjes hebt gehakt en een beetje trassie (garnalenpasta) tezamen in de zelfde olie en voeg de gekookte rijst toe. Onder voortdurend omzetten bakt U de rijst op een niet te hoog vuurtje. Voeg toe de maggi-aroma, maar nooit meer als een halve eetlepel.
De rijst krijgt al een beetje kleur en voeg nu een theelepeltje sambal oelek toe.
Voeg het vlees toe en de uitjes, zet het vuur op een laag pitje en bak het vlees even mee.

voeg nu ook de uitgebakken stukjes gerookt spek toe.
Meng nu de reepjes ham en omeletreepjes onder de nasi en als alles goed in de rijst is verdeeld, als laatste, de in reepjes gesneden prei erbij.

De nasigoreng nog even goed omzetten.

 

In plaats van reepjes omelet kunt u desgewenst een eitje bakken.
Op tafel erbij: kroepoek oedang, (gebakken), gesneden augurkjes, gesneden komkommerschijfjes en gesneden tomaat schijfjes.

 

Naar boven

Erwtensoep met drijfijs

Benodigdheden: How to:

Split erwten

Spekzwoerd

Uien

Prei

Peterselie

Selderie

Hema worst

Peper / zout

Maggi aroma

 

Spekzwoerd, het mogen ook hele vette speklapjes zijn, in een pan met water koken, om zodoende een lekkere vette bouillon te krijgen.

Ik ga er van uit dat de spliterwten, al een dag geweekt hebben in water.

Als de speklapjes c.q. zwoerd gaar is dat vlees dan in blokjes snijden, en de bouillon bewaren.
Spliterwten op zetten met het water waarin ze geweekt hebben, daarin gooi je de grof gesneden uien

en de fijn gesneden wortelen, het water wat tijdens het koken verdampt aanvullen met de bouillon.

Dat is dan de basis van de erwten soep.

Dan tijdens het zachtjes door laten koken van de snert, voeg je wat grof gesneden prei en peterselie toe, dan de rookworst wellen (HEMAWORST), in plakjes snijden, en dat toevoegen aan de snert.

 

Op smaak brengen met wat zout peper en / of maggi,uiteraard is iedereen vrij om de hoeveelheden uien, prei en peterselie naar eigen smaak toe te passen.

Persoonlijk vind ik veel selderie (blad) het lekkerst.
EET NIET TEVEEL DRIJFIJS, DA'S SLECHT VOOR DE BLOEDVAATJES !!

 

Naar boven

Gebakken Marinier

Benodigdheden: How to:

500 gr Corned Beef

2-3 grote uien

4 tenen knoflook

Trassie

Ketjap Manis

Zonnebloemolie

Sambal Badjak (zoet)

Citroensap

Neem een bakpannetje of een braadsleetje en doe daar 5 eetlepels zonnebloemolie in.

Bak de in blokjes gesneden Corned Beef.

Laat het vlees in een vergiet uitlekken.

Bak de gesnipperde ui


Vervolgens de ui tezamen met de fijngehakte knoflook bakken in het uitlekvocht van de Corned Beef.
Voeg tegelijkertijd de trassi en de sambal toe en bak deze even mee.
Nu de Cornedbeef erbij doen en afmaken met ketjap en een paar druppels citroensap.

Goed omwerken en voilá !
 

Een geweldige gebakken Marinier der eerste klasse is er om gegeten te worden met een hapje witte rijst, maar als boterhambeleg is het ook erg lekker !

 

Naar boven

Babi Panggang

Benodigdheden: How to:

Flinke varkenslap met zwoerd

Babi panggang poeder

slaolie

djahé

chinese ketjap

citroensap

cognac, jonge jenever of Sherry

 


 


 

Snijd het vlees  ± 1cm diep in.

marineer met vlees met een mengsel van babi panggang poeder, slaolie,

djahé, chinese ketjap en citroensap.

De marinade minstens 1 uur de gelegenheid geven goed in het vlees te trekken.

Dan kan het in een voorverwarmde oven met de huid naar boven op de braadslee. Over de huid worden een paar lepels
cognac, jonge jenever of sherry gegoten.

De oven op maximum en het vlees 3 kwartier tot een uur erin laten staan.

Eventueel kan het vlees het laatste kwartier worden gegrild, echter steeds met de
huid naar boven.

Als het vlees uit de oven is gehaald, goed laten afkoelen en in repen snijden.

In een pan olie of vet erg heet maken (er moet ongeveer 4 cm olie of vet in de pan staan) en hierin de repen vlees met de huid nog steeds naar
boven braden. (De huid wordt een smakelijke krokante bovenlaag). Omdat de olie zeer heet is, gaat deze procedure vrij snel, dus goed in de gaten houden en op tijd uit de pan halen en de volgende repen erin doen.

 

Babi Panggang Saus

Benodigdheden: How to:

klein blikje taotjo

tomatenpuree

tomatenketchup

2 eetlepels djahé

½ à 1 kopje ketjap

1 eetlepel suiker

1 eetlepel azijn

maïzena of bloem

zout, peper

 

De inhoud van een klein blikje taotjo fijnmaken,

½ liter tomatenpuree, 1 flinke hoeveelheid tomatenketchup, 2 eetlepels djahé,

½ à 1 kopje ketjap, 1 eetlepel suiker, 1 eetlepel azijn, aan de kook brengen

samen met 2/3 liter water en goed dik binden met maïzena of bloem.

Vuur op klein en e.e.a. goed in elkaar laten trekken.

Naar smaak kan er nog wat zout, peper, suiker en ketjap bij.

Bij het opdienen de saus over het vlees gieten.

 
Tips: De saus blijft, in een koelkast bewaard, heel lang goed, evenals de babi pangang zelf, mits eerst in schijven gesneden.

Om de smaak te verhogen, wordt vaak het vlees een dag tevoren gemarineerd.
Babi panggang wordt doorgaans met atjar (zoetzuur) opgediend.

Een recept voor deze bijbehorende atjar volgt hieronder.

 

Naar boven

Atjar

Benodigdheden: How to:

Wortelen

komkommer

ui

een stuk bloemkool

tafelazijn

peper, zout

suiker

Snijd alles in zo klein mogelijke stukjes

Maak een mix van: Wortelen, een komkommer, waarvan het merg is verwijderd, een ui en een stuk bloemkool, en flink wat tafelazijn, peper, zout en een hoeveelheid suiker om het zuur / zoet te maken.
Of: 1 fijn geschaafde komkommer, 2 hardgekookte en in dunne plakjes gesneden eieren, veel peper, zout, suiker en azijn, goed door elkaar mengen.

 

Naar boven

 

Benodigdheden: How to:
   

 

Naar boven

 

Benodigdheden: How to:
   
 
 

 

 

Naar boven

Vertalingen

Benaming: Nederlands:

ajam of ayam

kip

asem

tamarinde

atjar

tafelzuur

babi

varkensvlees

bawang merah

sjalotje/rode ui

daon bawang

sla uien/uienpijpjes

daon salem

laurierbiad

daon djoeroek poeroet

citroenblad

djahe

gember

djoeroek poeroet

citroen soort

djinten

komijn poeder

garam marsala

indiaase kerie mengsel

goela djawa

bruine javaanse suiker

ikan teri

kleine gedroogde visjes

kajoe manis

zoethout/kaneel

katjang

pindanoot

katjang idjoe

sojabonen

keloewe 

broodvrucht

keloewek

vrucht met harde schil

kemirie

harde noot soort

kentjoer

wortel soort

kepiting

krab

ketan poetih

witte kleefrijst

ketimoen

komkommer

ketjap manis

zoete sojasaus

ketjap asin

zoute sojasaus

ketoembar

koreander

klappa

klapper/kokosnoot

koenir

kurkuma

koentjie

geurige wortel soort

krai

augurk

kroepoek

gedroogde garnalen-/viskoekjes

laksa/so-oen

indonesische vermicellie

laos

wortel soort

lomboks

spaanse pepers

lontong

gekookte en geperste kleefrijst

mie

chinese spaghetti voor bamie

misoa

chinese vermicelli

oedang

garnalen

oerap oerap

gerecht van groenten, klapper en kruiden

pedis

scherp/heet

petee

groene (stink)bonen

petis

gelei van garnalen

pisang

banaan

reboeng 

jonge bamboespruiten

sajoer

pittige indonesische soep met groenten en vlees

saté

geroosterd gekruid vlees

santen

kokosmelk/gedroogde kokos

seroendeng

mengsel van geroosterde kokos en pinda's

sereh

kruidige grassoort

tahoe

koeken van katjang idjoe

taotjo

verzuurde sojabonen

telor

ei    

tempé

koeken van sojabonen

tepoeng

meel

tepoeng kandji

stijfsel/aardappelmeel

terrong

aubergines

tjengkeh

kruidnagel

trassi

pasta van vis of garnalen
zuurzak tropische vrucht
   
   
   
   
   

 

Naar boven