Bronnen:
Internationaal Kookboek KM Ab, van koken met Ab Okkie Fürrer
|
|
bij de KM wordt veel gebruik gemaakt van woorden uit o.a. het Maleis, Indonesisch, Surinaams en Antilliaans, hier vind je een lijst met de Nederlandse vertaling. |
Recepten van de Koninklijke Marine Selamat Makan! |
||
Gebakken Marinier | ||
|
||
|
|
|
|
|
Benodigdheden: | How to: |
500
gram rijst Margarine of slaolie 3
eieren Knoflook Maggi-Aroma uit een flesje geen blokje!
lombok of sambal oelek (conimex) trassie bakar (zonder olie gebakken pepers) zout / peper Komkommer Tomaten
Augurkjes
evt. extra: 50 gram garnalen |
Kook de rijst gaar en droog. Bak de eieren als een omelet. Het
vlees, het rookspek, de ham en prei en de omelet snijdt u in reepjes
van ongeveer 1,5 cm. Was de prei goed en snij ringetjes. Bak
het vlees krokant en schep het uit de olie. voeg
nu ook de uitgebakken stukjes gerookt spek toe. De nasigoreng nog even goed omzetten.
In
plaats van reepjes omelet kunt u desgewenst een eitje bakken. |
Benodigdheden: | How to: |
Split erwten Spekzwoerd Uien Prei Peterselie Selderie Hema worst Peper / zout Maggi aroma
|
Spekzwoerd, het mogen ook hele vette speklapjes zijn, in een pan met water koken, om zodoende een lekkere vette bouillon te krijgen. Ik ga er van uit dat de spliterwten, al een dag geweekt hebben in water. Als de speklapjes c.q. zwoerd gaar is dat vlees dan in blokjes snijden, en de bouillon
bewaren. en de fijn gesneden wortelen, het water wat tijdens het koken verdampt aanvullen met de bouillon. Dat is dan de basis van de erwten soep. Dan tijdens het zachtjes door laten koken van de snert, voeg je wat grof gesneden prei en peterselie toe, dan de rookworst wellen (HEMAWORST), in plakjes snijden, en dat toevoegen aan de snert.
Op smaak brengen met wat zout peper en / of maggi,uiteraard is iedereen vrij om de hoeveelheden uien, prei en peterselie naar eigen smaak toe te passen. Persoonlijk vind ik veel selderie (blad) het lekkerst. |
Benodigdheden: | How to: |
500 gr Corned Beef 2-3 grote uien 4 tenen knoflook Ketjap Manis Zonnebloemolie Sambal Badjak (zoet) Citroensap |
Neem een bakpannetje of een braadsleetje en doe daar 5 eetlepels zonnebloemolie in. Bak de in blokjes gesneden Corned Beef. Laat het vlees in een vergiet uitlekken. Bak de gesnipperde ui
Goed omwerken en voilá ! Een geweldige gebakken Marinier der eerste klasse is er om gegeten te worden met een hapje witte rijst, maar als boterhambeleg is het ook erg lekker ! |
Benodigdheden: | How to: |
Flinke varkenslap met zwoerd Babi panggang poeder slaolie chinese ketjap citroensap cognac, jonge jenever of Sherry
|
Snijd het vlees ± 1cm diep in. marineer met vlees met een mengsel van babi panggang poeder, slaolie, djahé, chinese ketjap en citroensap. De marinade minstens 1 uur de gelegenheid geven goed in het vlees te trekken. Dan
kan het in een voorverwarmde oven met de huid naar boven op de
braadslee. Over de huid worden een paar lepels De oven op maximum en het vlees 3 kwartier tot een uur erin laten staan.
Eventueel kan het vlees het laatste kwartier worden gegrild, echter
steeds met de Als het vlees uit de oven is gehaald, goed laten afkoelen en in repen snijden. In
een pan olie of vet erg heet maken (er moet ongeveer 4 cm olie of
vet in de pan staan) en hierin de repen vlees met de huid nog steeds
naar |
Benodigdheden: | How to: |
klein blikje taotjo tomatenpuree tomatenketchup 2 eetlepels djahé ½ à 1 kopje ketjap 1 eetlepel suiker 1 eetlepel azijn maïzena of bloem zout, peper |
De inhoud van een klein blikje taotjo fijnmaken, ½ liter tomatenpuree, 1 flinke hoeveelheid tomatenketchup, 2 eetlepels djahé, ½ à 1 kopje ketjap, 1 eetlepel suiker, 1 eetlepel azijn, aan de kook brengen samen met 2/3 liter water en goed dik binden met maïzena of bloem. Vuur op klein en e.e.a. goed in elkaar laten trekken. Naar smaak kan er nog wat zout, peper, suiker en ketjap bij. Bij het opdienen de saus over het vlees gieten. Om
de smaak te verhogen, wordt vaak het vlees een dag tevoren
gemarineerd. Een recept voor deze bijbehorende atjar volgt hieronder. |
Benodigdheden: | How to: |
Wortelen komkommer ui een stuk bloemkool tafelazijn peper, zout suiker |
Snijd alles in zo klein mogelijke stukjes Maak
een mix van: Wortelen, een komkommer, waarvan het merg is
verwijderd, een ui en een stuk bloemkool, en flink wat tafelazijn,
peper, zout en een hoeveelheid suiker om het zuur / zoet te maken.
|
|
|
Benodigdheden: | How to: |
|
|
Benodigdheden: | How to: |
Benaming: | Nederlands: |
ajam of ayam |
kip |
asem |
tamarinde |
atjar |
tafelzuur |
babi |
varkensvlees |
bawang merah |
sjalotje/rode ui |
daon bawang |
sla uien/uienpijpjes |
daon salem |
laurierbiad |
daon djoeroek poeroet |
citroenblad |
gember | |
djoeroek poeroet |
citroen soort |
komijn poeder | |
garam marsala |
indiaase kerie mengsel |
goela djawa |
bruine javaanse suiker |
ikan teri |
kleine gedroogde visjes |
kajoe manis |
zoethout/kaneel |
katjang |
pindanoot |
katjang idjoe |
sojabonen |
keloewe |
broodvrucht |
keloewek |
vrucht met harde schil |
kemirie |
harde noot soort |
kentjoer |
wortel soort |
kepiting |
krab |
ketan poetih |
witte kleefrijst |
ketimoen |
komkommer |
zoete sojasaus | |
zoute sojasaus | |
koreander | |
klappa |
klapper/kokosnoot |
koenir |
kurkuma |
koentjie |
geurige wortel soort |
krai |
augurk |
kroepoek |
gedroogde garnalen-/viskoekjes |
laksa/so-oen |
indonesische vermicellie |
laos |
wortel soort |
spaanse pepers | |
lontong |
gekookte en geperste kleefrijst |
mie |
chinese spaghetti voor bamie |
misoa |
chinese vermicelli |
oedang |
garnalen |
oerap oerap |
gerecht van groenten, klapper en kruiden |
pedis |
scherp/heet |
petee |
groene (stink)bonen |
petis |
gelei van garnalen |
pisang |
banaan |
reboeng |
jonge bamboespruiten |
sajoer |
pittige indonesische soep met groenten en vlees |
saté |
geroosterd gekruid vlees |
santen |
kokosmelk/gedroogde kokos |
seroendeng |
mengsel van geroosterde kokos en pinda's |
sereh |
kruidige grassoort |
tahoe |
koeken van katjang idjoe |
verzuurde sojabonen | |
telor |
ei |
tempé |
koeken van sojabonen |
tepoeng |
meel |
tepoeng kandji |
stijfsel/aardappelmeel |
terrong |
aubergines |
tjengkeh |
kruidnagel |
pasta van vis of garnalen | |
zuurzak | tropische vrucht |